"Prva Petoletka"

Prva Petoletka - Trstenik formirana je 23. marta 1949. godine, odlukom vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije u pocetku prvog petogodišnjeg plana razvoja, po kome je dobila svoje ime.

Skoro pedesetogodišnje postojanje i buduci razvoj obezbedjeni su kroz osnovne delatnosti: istraživanje, projektovanje, konstruisanje, ispitivanje, proizvodnja, montaža, plasman, inženjering i servisiranje svih proizvoda iz bogatog proizvodnog programa Prve petoletke.

"Prva petoletka" je integralan proizvodjac svih hidraulickih i pneumatskih komponenata i sistema, za sve oblasti primene od podmornica do aviona.

Proizvodni program Prve petoletke cine hidraulicki i pneumaticki uredjaji i sistemi za prenos energije, upravljanja, mehanizaciju i automatizaciju mobilnih sredstava, mašina, postrojenja i prenosa, kao i zaptivni elementi, prikljucni elementi, elektronski sklopovi, alati i pribor.

"Prva petoletka" ima sertifikat sistema kvaliteta prema standardu ISO 9001 od kuce TÜV CERT za kocione i druge uredjaje i sisteme na drumskim i šinskim vozilima i mobilnim mašinama, sisteme i uredjaje za podmazivanje, pretakanje goriva i maziva, pripremu i proizvodnju sabijenog vazduha, signalizaciju, manipulaciju teretom, rashladne, klima i turbokompresore.

Danas je "PRVA PETOLETKA" vodeci proizvodac u oblasti vazduhoplovstva, drumskih vozila, šinskih vozila, gradevinskih i poljoprivrednih mašina i plovnih objekata, u rudarstvu i slicno. "PRVA PETOLETKA" maticno preduzece sa 18 akcionarskih društava, danas raspolaže sa oko 300 000 m² poslovnog prostora u kome je smešteno preko 3000 mašina.

www.ppt.co.yu
 

Istorija grada

Ljubostinja