Trstenik forum Trstenik
Trstenik Srbija
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

SIN NACIJE PROTIV OCA NACIJE

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Politika
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeęu temu  
Autor Poruka
Dr?
TS kolovodja
TS kolovodja


Pridružio: 07 Apr 2007
Poruke: 486

PorukaPoslao: Sub Nov 29, 2008 9:29 pm    Naslov: SIN NACIJE PROTIV OCA NACIJE Odgovoriti sa citatom

Tajni transkript: Boris TadiƦ & Dobrica ƆosiƦ

Objavljeno: "E-novine", 25. novembar 2008.


SIN NACIJE PROTIV OCA NACIJE


Kuloarske priĆØe da je Dobrica ƆosiƦ bio taj koji je ubedio Borisa TadiƦa da Ljiljana SmajloviƦ-Ugrica postane ambasador u Kanadi, dobile su svoju potvrdu u joÅ” jednom presretnutom telefonskom razgovoru

Dežurni presretaĆØ: Petar LukoviƦ


Prvi razgovor: 16,21 h

ƆOSIƆ (nenametljivo): Dobro jutro, predsedniĆØe! Kako si?

TADIƆ (konfuzno): Dobro sam, nego ne znam s kim razgovaram. Tata, da nisi ti?

ƆOSIƆ (druželjubivo): Nije tata, sinko, ali kao da jeste. Ovde ĆØika Dobrica, tvoj deda Gedža...

TADIƆ (uzbuĆ°eno): Oprostite, ĆØika Dobrice, Å”to vas odmah nisam prepoznao. UĆØini mi se da je tatin glas, imate baÅ” sliĆØan volumen u tonalitetu, izvinite, neƦe se ponoviti. Nego, da vas pitam: kako junaĆØko zdravlje? Trebate nam zdravi, ĆØika Dobrice, Srbija se na vas oslanja veƦ decenijama, briga o vaÅ”em zdravlju viÅ”e nije vaÅ”a liĆØna stvar veƦ, rekao bih, nacionalno pitanje ĆØija važnost...

ƆOSIƆ (skromno): Nemoj, Borise, da preterujeÅ”: kao verni sluga Srbije niÅ”ta nisam vredniji od radnika koji zorom kreƦe u fabriku ili kosaĆØa na valovitom žitnom polju ili seoskih domaƦina koji ustaju u cik zore ne bi li nahranili izgladnele domaƦe životinje. Ja samo volim Srbiju onako kako je i ti voliÅ”: kao naÅ”u samohranu majku jedinicu.

TADIƆ (zbunjeno): Znam, ĆØika-Gedžo, ali dozvolite da brinem. Vi Srbiji dajete onu patinu bez koje bi ova država izgledala bezduÅ”no: pogledajte, uostalom, tu Evropu u koju, nažalost, moramo da uĆ°emo; nemaju oni ƆosiƦa, ĆØika Dobrice, nemaju!

ƆOSIƆ (pocrveneo): BaÅ” juĆØe kažem tvom ocu: ā€žLjubo, sin ti je div-junakā€œ. A njemu milo, skida i briÅ”e naoĆØare, vidim da se nadahnuo ponosom. Pravi sin pravog oca!

TADIƆ (pocrveneo): Nemojte, ĆØika Gedžo, da preterujete: kao prvi meĆ°u jednakima u Srbiji, svejedno Å”to sam Predsednik države i najjaĆØe stranke, nisam zaslužio tu ĆØast da me pozovete telefonom i pitate kako sam. Dobro sam, uglavnom, ali daleko je to od zadovoljstva, dragi moj ĆØika Dobrice.

ƆOSIƆ (zabrinuto): Zadovoljstvo je precenjeno, da ti kaže ĆØika Gedža.

TADIƆ (otvoreno): Srbija je to osetila na sopstvenoj koži, a naroĆØito danas kad nam otimaju Kosovo, o kojem ste vi, usuĆ°ujem se da kažem, ispisali krvavu istoriju svetskog stida. Tata mi je godinama glasno ĆØitao vaÅ”e reĆØenice koje su mi se urezale u krvotok: ā€žNaÅ”a zaostalost je naÅ”a ekonomska prednostā€œ. VeliĆØanstveno!

ƆOSIƆ (vizionarski): Sve za Srbiju!

TADIƆ (hladno): Nije, ĆØika Gedžo, da nemam vremena za razgovor s vama, naprotiv, svaka vaÅ”a reĆØ važnija je od stotine reĆØenica kojima me u minutu obasipaju, ali, upravo su kod mene neki tužni ministri iz EU, stalno se pitam, ĆØika Dobrice, gde je nestala ta selekcija inteligencije u vremenima kad nam je pamet potrebna kao kruh.

ƆOSIƆ (oklevajuƦi): Kruh?

TADIƆ (brzo se ispravljauƦi): Hleb, naravno, ostao mi kruh u glavi jer upravo spremamo kontratužbu protiv Hrvatske: za genocid, pljaĆØku, silovanje nejaĆØi, ruÅ”enje Vukovara i uniÅ”tenje srpskog Dubrovnika.

ƆOSIƆ (mirno): Neka, neka. Samo ti radi. ZvaƦe te ĆØika Gedža malo kasnije. Može oko pet?

TADIƆ (slavodobitno): Jedva ĆØekam, ĆØika Dobrice.


Drugi razgovor: 17,02 h

ƆOSIƆ (veselo): Opet ja! ƈika Dobrica!

TADIƆ (veselo): TaĆØan kao sat! Precizan, nezaustavljiv!

ƆOSIƆ (uzdržano): Nego, neÅ”to mi sad pade na pamet: reĆØe mi tvoj otac da imate probleme sa ambasadorima, otuĆ°ilo se to od svog naroda, daleko od domovine - daleko od srca.

TADIƆ (poÅ”teno): Neki sam se dan žalio tati: svi bi u ambasadore! Malo sam razoĆØaran, ĆØika Dobrice, svako ko doĆ°e na vlast odmah želi u inostranstvo! Jel' tako bilo i pod Titom?

ƆOSIƆ (obazrivo): S Titom nisam imao nikakvih kontakta.

TADIƆ (dobroduÅ”no): Tata mi je priĆØao da ste s drugom Titom plovili ā€žGalebomā€œ i obilazili sve one zemlje gde su vas doĆØekivali kao korifeje slobode i nesvrstanosti.

ƆOSIƆ (ljutito): Tata laže! Ljuba se malo izgubio poslednjih decenija - ne ljuti se, otac ti je - ali viÅ”e ne zna Å”ta priĆØa. Ja jesam putovao ā€žGalebomā€œ, ali protiv svoje volje.

TADIƆ (užasnut): Kidnapovali su vas?

ƆOSIƆ (dramatiĆØno): JoÅ” straÅ”nije: mogao sam da biram - ili da budem baĆØen u more ili da uživam.

TADIƆ (mrmljajuƦi): Ne želim da znam.

ƆOSIƆ (pravdajuƦi se): Nisam imao izbora. Jeste, uživao sam, ali sam u sebi prezirao tu feÅ”tu komunistiĆØke pohlepe i raskoÅ”i. O tome sam, seƦaÅ” se, pisao u naknadnim dnevniĆØkim beleÅ”kama, mora da ti je Ljuba to ĆØitao.

TADIƆ (oprezno): Ne seƦam se.

ƆOSIƆ (užurbano): Nemoj, Borise, molim te da se vraƦamo u daleku, ružnu proÅ”lost! Imao bih i ja negde da naĆ°em tvoje izjave o Zoranu ƐinĆ°iƦu iz vremena kad je bio živ; ĆØini mi se - a ti me ispravi ako greÅ”im - da si i ti uživao na ƐinĆ°iƦevom ā€žGalebuā€œ dok si u sebi prezirao tu vrstu bahatosti na koju u detinjstvu nisi navikao, otac te tome nije nauĆØio, znam.

TADIƆ (posramljen): Ma, da vam objasnim...

ƆOSIƆ (agresivno): Da ja tebi neÅ”to kažem: dok sam te godinama ljuljao na kolenima i pojao ti kosovski ciklus, onako brljiv kad si bio dete, zaluĆ°en Å”nenoklama i kolaĆØima, poslednja stvar koju sam mogao da slutim jeste da Ʀemo se jednog dana, kad odrasteÅ”, a izrastao si, bogami, u srpskog lepotana, raspravljati o ā€žGalebuā€œ i Titu. SreƦom da nisi pomenuo MiloÅ”eviƦa: jer da ti odmah kažem, Slobodana sam samo dvaput u životu video; jednom kad me je predložo da budem Predsednik SRJ i drugi put kad me je smenio! Istina je da sam negde napisao da Srbija posle PaÅ”iƦa nije imala boljeg predsednika, ali moraÅ” da znaÅ” da sam tog dana imao staraĆØki proliv, srce mi je preskakalo, stomak zavijao, glava me bolela, Å”irio sam zenice, imao grip, preživeo moždani udar i dobio hemoroide. Å teta je da moji kritiĆØari o tome nisu obaveÅ”teni.

TADIƆ (dvostruko posramljen): Nije mi, ĆØika Dobrice, bila namera da se vraƦamo u proÅ”lost, vidite i sami da sam Deklaracijom o pomirenju proÅ”lost poslao u zaborav, tamo gde je proÅ”losti mesto, veƦ sam samo hteo da vam objasnim da prosto ne znam Å”ta Ʀu sa ambasadorima. Kad biste samo vi imali nekakav razuman predlog...

ƆOSIƆ (spremno): Tvoj mi tata danima priĆØa kako se onaj DuÅ”an BatakoviƦ iz Kanade žali da mu je hladno, steže ga neka magla, smeta mu sneg, dosta mu je zimske garderobe; razumem DuÅ”ana - bio godinama ambasador u Atini meĆ°u srpskim prijateljima, zalagao se za ujedinjenje GrĆØke i Srbije, Å”teta je, dragi moj Borise, Å”to nije doÅ”lo do realizacije tog predivnog predloga; zamisli, danas, Srbija do Atine, Srbija do Krfa, Srbija do Tasosa, Srbija do Mediterana... Kakvu smo diplomatsku Å”ansu propustili, nikad mi neƦe biti jasno.

TADIƆ (izvinjavauƦi se): NoƦima o tome razmiÅ”ljam. Tata mi je priĆØao o MiloÅ”eviƦevoj ideji da kad se ujedinimo - jedne godine imamo Grka a iduƦe godine Srbina za predsednika zajedniĆØke države. Tata sve zna: kaže da je propuÅ”tena poslednja Å”ansa da postanem predsednik GrkoSrbije, verovatno bi me zezali da se zovem TadiƦopulos, ali mi ne bi smetalo, majke mi.

ƆOSIƆ (nauĆØno): Toliko smo divnih prilika propustili da ponekad ne želim da se seƦam. Dubrovnik - srpski autonomni grad, recimo. Vukovar - centar SAO države na tlu Hrvatske. Doboj - glavni grad centralne Bosne. Virovitica - najzapadnija srpska tvrĆ°ava. Split - glavni grad Srpskog Jadrana. Pa Rijeka, pa Opatija, pa PriÅ”tina... tužno je, sinko, da smo bili tako blizu a opet tako daleko. Srpska sudbina: dobitnici u miru, gubitnici u ratu u kojem nismo uĆØestvovali.

TADIƆ (gledajuƦi na sat): Nije da žurim, nego imam neke sastanke sa ovim evropskim budalama oko viznog režima...

ƆOSIƆ (umno): Vizni režim je precenjen.

TADIƆ (hitro): Slažem se, nego da se ĆØujemo za sat, važi?

ƆOSIƆ (radosno): Nego Å”ta!


TreƦi razgovor: 19,17h

ƆOSIƆ (veselo): Opet ja!

TADIƆ (neumorno): ƈika Dobrice, svaka ĆØast na tajmingu: baÅ” sam u kancelariji, digao noge na sto, hvala Bogu da su svi otiÅ”li!

ƆOSIƆ (ozbiljno): Malopre sam se ĆØuo s tvojim ocem i neÅ”to mislimo, ne ljuti se, da je Kanada idealno mesto odakle treba da poĆØnemo ofanzivu na Ameriku, sad kad je tamo onaj Pomama...

TADIƆ (ispravlja): Obama.

ƆOSIƆ (nezaustavljivo): Svejedno... Ljuba i ja mislimo da nam je u ovom trenutku napad sa severa Amerike neophodan; jeste BatakoviƦ bio dobar ali je on viÅ”e mediteranski tip, pre bi mu legao Pariz nego Otava, takav je ĆØovek, shvataÅ”; a za Kanadu nam treba neko ko je naviknut na sarajevsku zimu, neko ljut, oĆØeliĆØen medijskom hladnoƦom, racionalan, spreman da srpsku dijasporu stavi u stanje pripravnosti i prevede u SAO jedinice, neko ko odliĆØno zna engleski i barata diplomatijom kao barutom; neko ko izgleda kao muÅ”karac a predstavlja se ženom; genetska meÅ”avina Smilje Avramov i Sonje Liht; ĆØudoviÅ”te na toĆØkovima Å”iÅ”ki...

TADIƆ (zateknut): Imamo li nekog takvog?

ƆOSIƆ (u speedu): Imamo! Ljiljana SmajloviƦ-Ugrica!

TADIƆ (spuÅ”ta noge sa stola): ƈekajte malo, ĆØika Gedžo. Ovih smo je dana smenili sa mesta glavne urednice ā€žPolitikeā€œ, ne znam koliko ima smisla...

ƆOSIƆ (uverljivo): Ima, ima! Ne samo da ƦeÅ”, dragi moj Borise, pokazati svoju Å”irokogrudost prema ljudima koji su iz drugih partija, veƦ ƦeÅ” sebi obezbediti mesto u aveniji velikana koji svoje protivnike pripitomljavaju tako Å”to ih pretvaraju u svoje najžeÅ”Ć¦e prijatelje! Ljiljana, da ti kaže ĆØika Gedža, nema nikakva ĆØvrsta politiĆØka uverenja, da budem precizniji - njena jedina uverenja su vezana za mesto abasadora u Kanadi.

TADIƆ (koprca se): Ali, ona me je u ā€žPoliticiā€œ žestoko kritikovala, svaÅ”ta radila protiv mene...

ƆOSIƆ (narodski): Politika je kurva, moj Borise. NaroĆØito ā€žPolitikaā€œ. Prvo, niÅ”ta nije ona organizovala, veƦ su joj smestili, a drugo - u svemu tome nije imala nikakve veze.

TADIƆ (oĆØajniĆØki): Ali, ona je pisala tekstove protiv mene!

ƆOSIƆ (odmereno): Jeste, ali je bila drogirana. Imam podatke da ju je silovao Vojislav KoÅ”tunica i pod pretnjom ucene ostvario svoje politiĆØke planove.

TADIƆ (oĆØajniĆØki nastavlja): Ali, ona je u ā€žPolitikuā€œ dovela ƐorĆ°a VukadinoviƦa i AntoniƦa koji su godinu i viÅ”e dana radili protiv mene, predsednika Demokatske stranke i predsednika Srbije.

ƆOSIƆ (ravnoduÅ”no): Silovali su i AntoniƦa i VukadinoviƦa.

TADIƆ (duboko uzdahnuvÅ”i): Ne seri.

ƆOSIƆ (ledeno): Ne serem. Tata ti može potvrditi da su Vojislav KoÅ”tunica i Velimir IliƦ, uz pomoƦ MlaĆ°ana DinkiƦa silovali AntoniƦa i VukadinoviƦa. NaroĆØito je seksualno zloĆØest bio DinkiƦ.

TADIƆ (prebledeo): Ali, DinkiƦ je sad uz mene.

ƆOSIƆ (praktiĆØno): To viÅ”e nije važno. ProÅ”lost je samo skrama za skicu buduƦnosti. Skica nije slika: bol ne znaĆØi bolest.

TADIƆ (zbunjen): Pa, Å”ta da radimo.

ƆOSIƆ (mirno): Ljilana SmajloviƦ je ambasador u Kanadi, DuÅ”an BatakoviƦ u Francuskoj. Vidi gde ƦeÅ” Milana St. ProtiƦa. Od pre neki dan preÅ”ao je kod nas. Mislim da Å vajcarska nije loÅ”a: em imamo onog metiljavog MarÅ”iƦanina iz KoÅ”tuniĆØine vojske, em je Å vajcarska neutralna.

TADIƆ (konfuzan): Da pitam tatu?

ƆOSIƆ (hladnokrvno): Nema potrebe, ovo je poruka od mene i tate.

TADIƆ (pokuÅ”ava da se sabere): Ali, Å”ta Ʀe reƦi javnost?

ƆOSIƆ (lukavo): Javnost smo vi i ja, predsedniĆØe. Nikad ne zaboravite: sve je prolazno, samo je Srbija veĆØna.

TADIƆ (ushiƦeno): Aha.

ƆOSIƆ (nostalgiĆØno): A baÅ” si bio sladak dok sam te ljuljao na kolenima. Srce od deteta!

TADIƆ (u Å”oku): Hvala, ĆØika Dobrice.

ƆOSIƆ (racionalno): ƈujemo se, Boki! Ajde zdravo!

Izvor: http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=19421
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tojo
Dusan Basta
Dusan Basta


Pridružio: 08 Apr 2008
Poruke: 2359
Lokacija: Over the Hills and far Away, in The Houses of the Holy, Rambling On with a Living Loving Maid

PorukaPoslao: Ned Nov 30, 2008 9:36 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Bermudski trougao
Bravo doktore!
_________________

ā€œWe are eagles of one nest - the nest is in our soul.ā€
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email MSN Messenger
Dr?
TS kolovodja
TS kolovodja


Pridružio: 07 Apr 2007
Poruke: 486

PorukaPoslao: Ned Nov 30, 2008 4:49 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Tojo ::
Bermudski trougao
Bravo doktore!

Uvek sam tu da otkrivam tajne spise i transkripte! Razz Wink
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Innuendo
Prepodobni
Prepodobni


Pridružio: 17 Jun 2006
Poruke: 3958
Lokacija: Ul. osnivaĆØa Politike

PorukaPoslao: Sre Jan 07, 2009 12:24 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Petar LukoviƦ je govno.
_________________
Uprava napolje!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Rumenige
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridružio: 28 Jan 2007
Poruke: 3148

PorukaPoslao: Uto Jan 13, 2009 11:25 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Hah cudi me da drug Innu ostavlja ovakav komentar. Very Happy
_________________
Србија Србима!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
miloche
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridružio: 07 Apr 2007
Poruke: 963
Lokacija: trstenik

PorukaPoslao: Uto Jan 13, 2009 3:54 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

kolega, možda ne bi bilo loÅ”e da otvoriÅ” temu pera lukoviƦ, ako ƦeÅ” veƦ svaku ''njegovu'' da nam 'paste-ujeÅ”'. ovako ti svaka tema ima do 100 pregleda i stvara gužvu.

pa ko voli perodeliju neka ĆØita do mile volje. a ovako se uvek prevarim i mislim neÅ”to ozbiljno.
_________________
http://www.jeriningrad.org.rs
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Rumenige
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridružio: 28 Jan 2007
Poruke: 3148

PorukaPoslao: Uto Jan 13, 2009 4:36 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ja sam bio ubedjen da se daje duel Tito-Starcevic. Very Happy
_________________
Србија Србима!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Innuendo
Prepodobni
Prepodobni


Pridružio: 17 Jun 2006
Poruke: 3958
Lokacija: Ul. osnivaĆØa Politike

PorukaPoslao: Sre Jan 14, 2009 10:24 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Rumenige ::
Hah cudi me da drug Innu ostavlja ovakav komentar. Very Happy


ZaŔto?

miloche ::
kolega, možda ne bi bilo loÅ”e da otvoriÅ” temu pera lukoviƦ, ako ƦeÅ” veƦ svaku ''njegovu'' da nam 'paste-ujeÅ”'. ovako ti svaka tema ima do 100 pregleda i stvara gužvu.

pa ko voli psihodeliju neka ĆØita do mile volje. a ovako se uvek prevarim i mislim neÅ”to ozbiljno.


Ispravio.
_________________
Uprava napolje!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Rumenige
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridružio: 28 Jan 2007
Poruke: 3148

PorukaPoslao: Čet Jan 15, 2009 11:54 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Zato sto si, poput Lukovica, liberal u dusi. Wink
_________________
Србија Србима!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Innuendo
Prepodobni
Prepodobni


Pridružio: 17 Jun 2006
Poruke: 3958
Lokacija: Ul. osnivaĆØa Politike

PorukaPoslao: Čet Jan 22, 2009 11:11 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Pretpostavka je majka svih zayeba.
_________________
Uprava napolje!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Politika Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group