Trstenik forum Trstenik
Trstenik Srbija
 
 FAQ - Èesto Postavljana PitanjaFAQ - Èesto Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista èlanovaLista èlanova   Korisnièke grupeKorisnièke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

LIVE FOR SPEED - prava trkacka simulacija

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Igre
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeæu temu  
Autor Poruka
hogar_strasni
TS pro
TS pro


Pridružio: 08 Apr 2007
Poruke: 5
Lokacija: Kod Z. shkole

PorukaPoslao: Ned Jun 01, 2008 10:02 pm    Naslov: LIVE FOR SPEED - prava trkacka simulacija Odgovoriti sa citatom

Ma koliko želeli to da sakrijemo moramo priznati da po pitanju nekih stvari nikada neæemo odrasti. Postoji mnogo stvari koji u ljudima od 30, 40 godina bude nešto deèije. Jedna od tih stvari je sigurno dobra simulacija vožnje, a kada veæ pominjemo dobru simulaciju vožnje jednostavno ne možemo da izostavimo naslov koji nosi ime Live for Speed (u daljem tekstu LFS). Solidna grafika i zvuk pomešani sa dobrom simulacijom vožnje kojom se može pohvaliti tek nekoliko igara su kvaliteti koji krase ovu igru. Za razliku od drugih igara koje su napravljene od strane velikih firmi iza ove igre stoje samo tri èoveka (Scawen Roberts, Eric Bailey i Victor van Vlaardingen). Ova tri momka uspeli su da nadmaše daleko brojnije i finansijski snažnije firme.

Kada prvi put upalite igru èekaju vas osnovna podešavanja vezana za igraèa (odnosno vozaèa) koga æete koristiti tokom trkanja. Može se odabrati ime, pol, tekst koji æe pisati na tablicama, pozicija vozaèa u automobilu (levo ili desno), jedinicu prikaza brzine (km/h ili mph) i pritiska (bar ili psi) kao i pomoæi koje æete koristiti tokom igranja, (automatski, manuelni ili sekvencijalni menjaè, pomoæ pri koèenju... itd). Ostala podešavanja su slièna onima koji su standardni za svaku igru (grafika, zvuk, kontrole... itd).

Standardno kao i kod svake vožnje postoji pogled levo i desno.

Druga pohvalna stvar vezana za kontrole je moguænost upravljanja automobilom pomoæu miša. Za sve one koji nemaju para da kupe volan postoji moguænost skretanja levo/desno pomoæu miša. Na prvi pogled ovo vam može izgledati smešno ili neupotrebljivo ali napomenuæemo da je jedno od najboljih svetskih vremena postignuto pomoæu miša što u samom startu iskljuèuje gorespomenute kritike.

Ipak sve te stvarèice ne bi imale mnogo udela da je sama simulacija vožnje loša. Sreæom nije tako i sada æemo malo da se okrenemo samoj simulaciji odnosno najjaèem adutu ove igre. Koliko god se autor ovog teksta trudio jednostavno je nemoguæe preneti ono što se doživi prilikom vožnje jednog kruga u ovoj igri. Ukoliko imate volan sa Force Feedbackom osetiæete i najmanju neravninu na koju budete naišli. Svako izletanje sa staze kao i svaki kontakt sa drugim predmetima na stazi (automobili, zidovi, gume... itd) rezultovaæe verno prenesenim vibracijama volana.

Svi oni koji su navikli na vožnje koje samo formalno nose naziv "simulacije" odnosno Need for Speed serijal i nešto tome slièno æe doživeti veliko iznenaðenje prilikom prvog bržeg ulaska u krivinu. Metalna avetinja æe se odmah naæi kraj staze. Trebalo bi da shvatite da ova igra ne prašta greške. Svako kasno koèenje, prelazak sa asfalta na travu (i obrnuto) u veæini sluèajeva rezultuje monstruoznim gubitkom vremena. Ukoliko ste na stazu izašli sa automobilom koji ima zadnju vuèu doživeæete pravo malo iznenaðenje prilikom svakog naglog dodavanja gasa. U veæini sluèajeva (kao i u stvarnosti) morate paziti prilikom dodavanja gasa. Svako jaèe "pritiskanje papuèice" rezultuje proklizavanjem pogonskih (u ovom sluèaju zadnjih) toèkova što dovodi do gubitka pri ubrzanju, a zavisno od sposobnosti vozaèa, položaja i brzine automobila može (i u veæini sluèajeva æe) rezultovati okretanjem automobila. Nemojte se nadati da izletanje sa staze i vraæanje na istu bez okretanja znaèi da ste prošli nekažnjeno.

Novine i realnosti koje ni u najavi nisu viðene u nekoj drugoj igri jednostavno ne prestaju da izviru sve dubljim prouèavanjem ove famozne simulacije. Naime, svaka vožnja van staze rezultuje prljanjem pneumatika odnosno lepljenjem peska, prašine i ostalih neželjenih èestica. Ovo odmah rezultuje lošijim prianjanjem automobila na stazu odnosno lošijim krugovima. Posle svega ovoga potrebno je voziti sa malo više opreza dok se gume ne oèiste.

Druga novina vezana za gume je flatspot. Za one koji ne znaju šta je flatspot daæemo kraæe objašnjenje. Ako tokom trkanja vozaè naglo stisne koènicu, a toèak zablokira i pritom klizi po putu stvara se neravnina na pneumatiku jer se klizanjem po asfaltu pneumatik mnogo brže troši. Ukoliko ovako nešto ponovite još koji put i budete te "sreæe" da vam pneumatik opet kliza na istom mesu moraæete ubrzo da obavestite ekipu iz pita da dolazite po novi set pneumatika jer æe ovaj garantovano puæi. Dakle apsolutno se mora zaboraviti na bilo kakvu vožnju van staze, udaranje u zidove i druge automobile, konstantna nagla koèenja sa blokiranjem pneumatika i sve ostale stvari koje krase arkadne vožnje jer ovo ne samo da nije arkadna vožnja veæ je jedna od najboljih (ako ne i najbolja) simulacija vožnje ikad napravljena.

Kada su u pitanju sudari i kontakti automobila sa ostalim predmetima nailazimo na prvu grešku u ovoj igri. Nažalost odbijanje od zidove ili automobile ne samo da ne izgleda realno veæ i ne daje rezultate u vidu ošteæejna automobila. Jedino æe se ogibljenje ošteæivati malo ozbiljnije. Automobil se sudarom može oštetiti ali u odnosu na realnost šteta je jako mala i u veæini sluèajeva rezultuje samo konstantnim zanošenjem automobila ili na levu ili na desnu stranu. Vaš automobil morate baš pošteno da izmrcvarite pre nego što æe se on ugasiti i stati "za svagda". Prilikom igranja na Internetu može se dogoditi da automobil nerealno odleti prilikom slabijeg udarca od nazad ili sa strane i ovo nekad zna da uništi užitak tokom vožnje. Ovakvi bagovi se ne dogaðaju tokom igre protiv kompjuterskih botova što nas navodi na to da je verovatno loša konekcija sa Internetom rezultat ovoga. Takve situacije se ne dogaðaju èesto i nadamo se da æe daljim razvojem igre ova mana biti sanirana.

Multiplayer je moguæe realizovati preko Interneta i LAN-a. Osnovna svrha ove igre je multiplayer okršaj u dobroj simulaciji vožnje. Novi javni serveri nièu kao peèurke posle kiše. Meðu svim tim serverima nalazi se i jedan domaæi server (MaksNet & Serbian Racing Team). Za multiplayer okršaj vam nije potrebna brza Internet konekcija mada je DialUp na novoj centrali (52k) najsporija preporuèena. Vezano za multiplayer postoji nekoliko stvari na koje su programeri izvanredno smislili. Ukoliko neko želi može samo jednim klikom miša proslediti svoja podešavaja automobila (setap) nekom od vozaèa na stazi.

Nažalost, nikad nije iskljuèena moguænost da se na server ukljuèi neki od nedisciplinovanijih vozaèa i da svojom neozbiljnom vožnjom narušava "lepotu trkanja". Za takve stvari uvek postoji administrator servera koji može momentalno da izbaci dotiènog, a u nedostatku (ili trenutnom odsustvu) admina neko od vozaèa može pokrenuti anketu za kikovanje (samo trenutno izbacivanje sa servera sa moguænošæu vraæanja) ili banovanje (nemoguænost vraæanja na server) nedisciplinovanog vozaèa. Ukoliko veæina izglasa "Da" dotièni æe biti kikovan ili banovan. Gotovo je sigurno da na nekom ozbiljnijem serveru neæe biti onih koji prave probleme.

Kada je multiplayer u pitanju velika se razlika primeæuje izmeðu licencirane i DEMO verzije igre. Na serverima koji su otvoreni samo za licencirane igre je daleko manja šansa za pojavom neozbiljnijih vozaèa, a i prilikom stupanja na server (ukoliko je ukljuèena odgovarajuæa opcija) automatski se skidaju svi skinovi koji postoje na serveru, odnosno skinovi koje drugi vozaèi koriste.

Sada kada smo se upoznali sa onim što ovu igru èini odliènom posvetiæemo se nekim osnovnim informacijama. Moæiæete da sednete za volane od èak 20 razlièitih vozila. Nažalost u nedostatku sponzorstva licence za veæinu vozila nisu nabavljene. Uprkos tome jedna od najveæih automobilskih firmi (BMW) je odluèila da ustupi licencu za svoja 2 formula bolid, što je lepa vest. Pored BMW-ovih Formula licencirani su i RAC (Race About) i MRT5 modeli. Nadamo se da æe uskoro i ostali proizvoðaèi dati svoj udeo. Èak i pored nedostatka imena modela automobila nije veliki problem prepoznati ih jer lièe na one "orginalne".

Pored trkaèkih, pa i putnièkih automobila moguæe je voziti Caterham replike, BMW-ove Formula bolide kao i neke druge koji su bazirani na bolidima Renault F2000 i Formula 3000 modelima. Sve ove besne mašine je moguæe voziti na sedam razlièitih lokacija (staza). Ali s obzirom da na jednoj lokaciji ima više razlièitih staza (layera) taj broj sedam se i više nego udvostruèuje. Taèniji da budemo dobija se famozna brojka od preko 50. Za sada nažalost ne postoji moguænost vožnje po kiši ali æe ta moguænost gotovo sigurno biti ubaèena u nekoj od sledeæih verzija ove igre.

Ako gledamo igru sa tehnièke strane opet imamo pohvale. Igra gotovo da nema bagova. Pažljivo je programirana a programeri su u velikoj meri išli na to da igraèima obezbede što bolji interfejs i što više moguænosti da igru podese prema sebi. Tako da možete podešavati kameru kojom æete voziti i do najsitnijigh detalja (pozicija). Izmeðu ostalog možete i podesiti pogled u nazad, odnosno kameru... itd. Podržana je i moguænost promene rezolucije tokom igranja. Ovo je itekako korisno ukoliko primetite da vam je frejmrejt (FPS) manji nego što bi trebalo da bude, a ne želite da napuštate server kako biste to promenili. Igra ne obiluje nekom savršenom grafikom i zaostaje koju godinu za današnjim dostignuæima ali to nije ono što je presudno kod ove igre jer okoreli ljubitelji simulacija vožnji jako malo obraæaju pažnju na grafiku. Doduše ne bi bilo loše da programeri u bliskoj buduænosti malo porade na zvuku koji takoðe nije sjajan.

Sa svojim korisnicima igra komunicira na preko 25 razlièitih jezika. Meðu svim tim jezicima se nalazi i srpski jezik za èiju kreaciju su zaslužni èlanovi našeg sajta, odnosno: Miroslav Jasen (nesrulz), Miloš Miljkoviæ (Miško), Boris Niniæ (Boris Lozac), Dragan Marjanoviæ (marecare) i Željko Stjepanoviæ (Soko).

Bolju simulaciju vožnje teško da možete da naðete. Dovoljno je da sa zvaniènog sajta www.liveforspeed.net preuzmete igru i na svom raèunaru æete imati DEMO. Kompletan sadržaj igre možete otkljuèati ukoliko izdvojite novac i pritom se registrujete na serveru što æe vam omoguæiti da pristupite kompletnom sadržaju. Ukoliko se odluèite da igru koristite u DEMO režimu možete voziti samo tri automobila i jednu stazu. U svakom sluèaju izdvajanje novca za igru ovog kvaliteta nikako ne može biti pogrešna solucija.



preuzeto sa http://www.sert-lfs.net

E pa ja sam u IRT timu http://irtteam.do-goo.net/index.htm pod nick-om LANICOR.kada se malo uvezbate mozete se prijaviti za ulazak u neki tim.vidimo se na stazi
_________________
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prototype
TS novinar
TS novinar


Pridružio: 14 Jun 2008
Poruke: 87
Lokacija: Svuda po malo...

PorukaPoslao: Uto Jun 17, 2008 11:12 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Citao sam da je a igra boles\'no realna... Ipak, nisam imao tu cast da je probam, sad nemam ni komp za to cudo Laughing
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
YOle
TS kolovodja
TS kolovodja


Pridružio: 05 Feb 2007
Poruke: 293
Lokacija: TS

PorukaPoslao: Sre Jun 18, 2008 8:16 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Uhm... mali off... Mozda je bolja ideja da otkucas svoj licni utisak a da za recenziju ostavis samo link. Ovo iznad je pravi roman i cisto sumnjam da ce veliki broj forumasa imati zivaca da ga procita cijelog. To i... link ti ne radi.

Ontopic: Zvuci zanimljivo, obavezno cu je probati ka zavrsim sa ispitima.
_________________
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Yahoo Messenger MSN Messenger
hogar_strasni
TS pro
TS pro


Pridružio: 08 Apr 2007
Poruke: 5
Lokacija: Kod Z. shkole

PorukaPoslao: Sub Jun 21, 2008 3:29 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Mrzelo me da pisem Smile btw ni ja nisam procitao onaj opis nego sam davno video na tv-u "AutoPlus". bio je prenos trka uzivo a i snimci.
Igra je najrealnija koju sam probao a mislim i najrealnija od svih koje trenutno postoje. Mora da se pazi na temp. guma, istrosenost guma, potrosnja goriva, ostecenja, cesta proklizavanja i okretanja na stazi izazvana ne paznjom. Malo brzi ulazak u sikanu,kasnije i ostrije kocenje i zavrsavas u pesku pored staze. Kad se posle toga vratis na stazu moras biti oprezan dok se ne skine pesak sa guma. U poredjenju sa njom NFS moze da vozi dete od 3 god. Za ovu ti treba dosta zivaca, strpljenja i treninga. Igra je demo ali jedine restrikcije su da imas samo tri vozila i jednu stazu u 4 varijante, Blackwood, Blackwood reverse, Blackwood rally, Blackwood rally reverse. S2 licenca odnosno otkljucavanje je 30 funti i onda imas sva vozila (20) i sve staze (mislim da ih ima 6). Samo 2 auta su licencirana i imaju prava imena (BMW Sauber F1 i Formula BMW) a ostala imena su izmisljena ali auti mnogo lice na neke iz pravog zivota. Ova Formula BMW nije iz F1 sampionata nego je pokrenuto novo takmicenje pod organizacijom BMW-a. Moze se voziti na tastaturi, misu i naravno volanu. Na tast. je odvratno ali na misu je vec nesto. Naravno da je najbolje na volanu. Ja imam Logitech Formula Vibration (oko 4500 din.) i zadovoljan sam ali se preporucuje volan sa FF. To je vec pravi osecaj. Skoro je zavrseno takmicenje Demo Liga Srbije 2008 ciji je sponzor bio casopis Mobil Mega a glavna i jedina nagrada je bila S2 licenca za najboljeg u ukupnom plasmanu. Ima nekoliko nasih servera a najpopularniji je SERBIAN HELL DRIVERS koji je ujedno i tim. Najvise vozaca ima od 21h i najvise ima Srba.
www.lfs.net sajt odakle mozete skinuti igru. igra nije zahtevna i moze se igrati na jacoj P3 masini.
http://www.sert-lfs.net/forum/ forum LFS SRBIJA ZAJEDNICE
evo i slika




evo i slika sa 1. trke DEMO LIGA SRBIJE 2008









VIDIMO SE NA STAZI Wink
_________________
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Igre Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoèi na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group