Trstenik forum Trstenik
Trstenik Srbija
 
 FAQ - Èesto Postavljana PitanjaFAQ - Èesto Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista èlanovaLista èlanova   Korisnièke grupeKorisnièke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Zdrava Ishrana
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeci
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Život
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeæu temu  
Autor Poruka
skiner_x
Ratnik Svetla
Ratnik Svetla


Pridružio: 20 Sep 2006
Poruke: 1510
Lokacija: Elms Field, Serbia, EU

PorukaPoslao: Ned Mar 04, 2007 3:11 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Zdrava hrana za izlet

Toplo vreme je idealno za izlete u prirodu, a izleti su super: deca ih obožavaju a i odrasli uživaju u prijatno provedenom danu uz zelenilo, dobru hranu i drage osobe. Kad smo kod hrane: ona je jedan od glavnih izvora uživanja na izletima - šta ima lepše nego kad se, nakon raznoraznih zanimacija na otvorenom, najedete ukusno spremljene hrane? Naravno, dobro bi bilo i na izletima obratiti pažnju na to da hrana bude zdrava, a od posebne važnosti je bakteriološka ispravnost.

Kada su temperature vazduha visoke, veoma je rizièno jesti hranu koja je više od sat vremena bila van frižidera, bar kad se radi o lako kvarljivoj hrani kao što je meso. Da ne biste bile osuðene na razne suve keksiæe i sliènu hranu kojoj visoka temperatura ne smeta, dobra rešenja su ruèni frižider i termos. Hranu bi trebalo transportovati u putnièkom delu automobila, a ne u gepeku - tako su manje šanse da se hrana pokvari. Nakon izleta, ostatke hrane obavezno bacite - možda nešto i dalje izgleda dobro, ali je bolje ne rizikovati trovanje.

Prilikom izbora namirnica, ako je moguæe, budite kreativne - tako æe i vama i ostalima biti zanimljivije. Idealna hrana za letnje piknike je pileæe meso spremljeno na žaru - lagano i hranljivo - a najbolji dodatak je puno razlièite sezonske salate.

Pored piletine i salate, dobro mogu da posluže i gotove tortilje i neki prilog, kao što su sirni namazi, maslinke, keèap, kikiriki, badem (slani)... Što se deserta tièe, najlakše i najbezbednije je poneti gotove konditorske proizvode. Ukoliko želite da budete kreativnije od toga, možete pokušati sa jagodama ili višnjama umoèenim u èokoladu. Veèe pre izleta jagode ili višnje umoèite u otopljenu èokoladu i ostavite ih u plastiènoj posudi sa poklopcem da prenoæe u frižideru. Ujutro ih samo prebacite u ruèni frižider i domaæa poslastica biæe spremna.

Lepo se provedite!
_________________

Global Massage: Ne vredi da mi saljete privatne poruke jer ne mogu da vam odgovorim, gazda mi je zabranio tu mogucnost!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
skiner_x
Ratnik Svetla
Ratnik Svetla


Pridružio: 20 Sep 2006
Poruke: 1510
Lokacija: Elms Field, Serbia, EU

PorukaPoslao: Ned Mar 04, 2007 3:12 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Pravila idealne ishrane

Bez pravilne ishrane, lek je beskoristan.
Sa pravilnom ishranom, lek je nepotreban.
- drevna ajurvedska izreka

Kako varimo i asimiliramo hranu, jednako je važno koliko i ono što jedemo. Ako je varenje poremeæeno, èak ni najbolja ishrana neæe obezbediti pravilnu prehranu. Sledeæi navedene preporuke možemo znatno pomoæi boljem varenju hrane.


Osnovna pravila zdrave ishrane

· Jedite onoliko koliko ste gladni. Izbegavajte da jedete kada niste gladni i nemojte odlagati obrok kada ste gladni.
· Jedite otprilike u isto vreme svakog dana.
· Nemojte jesti prebrzo niti presporo.
· Nemojte se prejedati. Jedite oko 3/4 Vašeg kapaciteta. Ne napuštajte sto ni gladni niti previše siti.
· Saèekajte da proðe 3-6 sati izmeðu obroka. Nemojte jesti dok se hrana od prethodnog obroka dobro ne svari.
· Jedite uravnotežen obrok sa svih šest ukusa.
· Jedite sedeæi i u mirnom okruženju. Nemojte èitati, gledati TV ili voziti dok jedete.
· Pijuckajte toplu teènost ili teènost sobne temperaturu tokom obroka. Ovo oživljava varenje i pomaže da se hrana bolje rastvori i apsorbuje. Nemojte uzimati ledeno hladne teènosti i hranu tokom obroka jer gase varenje.
· Sedite udobno od pet do deset minuta nakon što se završili sa obrokom. To dopušta procesu varenja da pravilno funkcioniše. Ako istog trena skoèite od stola, varenje æe biti prekinuto i hrana neæe biti pravilno svarena.
· Dobro žvaæite hranu. Varenje poèinje u ustima.
· Mleko treba uzimati posebno ili sa ostalim slatkim ukusima. Ne treba ga uzimati uz povræe, meso, ribu, kiselu hranu, so ili jaja.
· Jedite svežu hranu, sveže spremljenu. Izbegavajte ostatke.
· Izbegavajte veštaèku hranu, obojenu i konzervanse.
· Sokovi od svežeg voæa i povræa se preporuèuju kao deo Vaše svakodnevne ishrane.
· Med ne treba grejati na bilo koji naèin kao što je tokom kuvanja, peèenja ili dodajuæi ga u vrele napitke. Ajurveda drži da unošenje zagrejanog meda u telu stvara toksièan efekat. Može se dodati u èaj ili vruæe mleko kada se napitak ohladi do telesne temperature.
· Jedite organsku hranu kad god je to moguæe. Strogo izbegavajte genetski modifikovanu hranu.
· Nemojte koristiti mikrotalasnu peænicu, pošto ona pogoršava Vatu u hrani.
· Ajurveda preporuèuje vegetarijansku ishranu kao idealnu, ali ako veæ godinama jedete meso prelazak na tu ishranu treba obaviti postepeno sa velikom pažnjom usmerenom ka izbalansiranoj ishrani i dovoljno mleènih proizvoda kako bi se dobila dovoljna kolièina vitamina B12.
· Za najbolje zdravlje dobro je IZBEGAVATI sledeæe
a) izbegavajte grickalice koje sadrže rafinisani šeæer. Uzimajte slatko soèno voæe, suvo voæe, toplo mleko zasebno ili sa zaèinima, urme, koštunjave plodove i ostalu zdravu hranu.
b) izbegavajte ruèkove koji se sastoje samo od sirove salate. Sirovo povræe nije izbalansirana ishrana za ruèak, najvažniji obrok u toku dana. Sirovo povræe suviše pogoršava Vatu da bi predstavljalo jedini obrok na meniju za ruèak.
c) izbegavajte gazirane napitke. Oni pogoršavaju Vatu buduæi da su napunjeni vazduhom i uništavaju stvaranje "oðasa", hemijskog sastojka koji doprinosi imunitetu i snazi tela.
d) izbegavajte hladnu hranu. Hladna hrana potiskuje varenje i zaèepljuje fiziologiju.
e) izbegavajte kofein. Kofein veoma pogoršava Vatu i Pitu i fiziolomaslu može znatno da izbaci iz ravnoteže prekomernim korišæenjem.

Glavni principi pripremanja ajurvedske hrane
a) Jedite svežu hranu, sveže spremljenu.
b) Jedite raznovrsnu zdravu hranu.
c) Kuvajte hranu mnogo sporije na tihoj vatri kako bi pravilno prošla kroz sve transformacije tokom kuvanja.

Osnovni kvalitet hrane
a) Izbegavajte zamrznutu, industrijski obraðenu hranu.
b) Koristite organsku hranu. Izbegavajte genetski modifikovanu hranu.
c) Koristite zrelo voæe. Izbegavajte nezrelo voæe.
d) Izbegavajte ostatke. Ne jedite ostatke iz frižidera pošto su teški za varenje i zaèepljuju fiziologiju.

F. Kuvanje i kuhinja
* Pripremanje hrane je i umetnost i zadovoljstvo - poznavanje naèela pravilne isrhane je kljuè za dug, energièan i zdrav život..
* U Ajurvedi, kvalitet svesnosti tokom kuvanja je od suštinske važnosti.
* Kuvajte u dobrom raspoloženju.
* Neka Vaša kuhinja bude svetla i prijatna prostorija.
* Pokušajte da izbegnete kuvanje ako ste emotivno konfuzni.
* Kuhinja nije mesto za rasprave sa èlanovima porodice i prijateljima.
* Kada jedete u restoranu ne znate, niti imate kontrolu nad kvalitetom kuvanja i radnim okruženjem u restoranu.
* Izbegavajte aluminijumsko ili teflonsko posuðe. Nerðajuæi èelik je dobra alternativa kao i povremeno kuvanje u gvozdenim posudama.
* Kuvanje nad prirodnim plamenom smatra se najboljim izvorom toplote.
* Mikrotalasne peænice se nikako ne preporuèuju jer prekomerno pojaèavaju Vata u hrani.

Predlozi za obroke

1. Hrana koja je dobra za doruèak. (Zahteva pravilno kombinovanje)
a) Medžul urme
b) Dinstano voæe: jabuke sa suvim grožðem ili suvim voæem, štapiæ cimeta i celi karanfiliæi (nakon kuvanja uklonite štapiæ cimeta i karanfiliæ)
c) Kuvane žitarce ili hleb bez kvasca
d) Vruæe, zaèinjeno mleko
e) Izbegavajte hladno mleko sa žitaricama iz kutije
f) Svež voæni sok

2. Hrana koja je dobra za ruèak
a) kuvane žitarice, b) 2-3 vrste povræa, c) zaèinjeni dal, d) æapati (hleb bez kvasca), e) lasi, f) grudar, g) æatni, h) desert (tortice od voæa, slatka pavlaka), i) gutljaji tople vode ili èaja.

3. Hrana koja je dobra za veèeru
Povræe ili supa od dala, kuvane žitarice, zeleno povræe sa odgovarajuæim uljem i zaèinima.
_________________

Global Massage: Ne vredi da mi saljete privatne poruke jer ne mogu da vam odgovorim, gazda mi je zabranio tu mogucnost!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
skiner_x
Ratnik Svetla
Ratnik Svetla


Pridružio: 20 Sep 2006
Poruke: 1510
Lokacija: Elms Field, Serbia, EU

PorukaPoslao: Ned Mar 04, 2007 3:13 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

VAŽNI AJURVEDSKI RECEPTI

Pripremanje masla

Maslo je proèišæeni maslac. Prema Mahariši ajurvedi on je najbolje ulje za sve doše, zato što poboljšava varenje bez pogoršavanja Pite. Maslo se može upotrebiti kao ulje za kuvanje, kao pomoæ varenju, ili kao dodatak jelima umesto maslaca. Prema preporuci lekara, on se takoðe koristi u istopljenom obliku kao preparat za Mahariši ajurveda tretman podmaðivanja u Radžu.

1. Stavite 1/2 do kilogram neslanog maslaca u duboku, nerðajuæu ili vatrostalnu posudu na vatru srednje ili slabe jaèine. Pazite da maslac ne zagori dok se topi.
2. Za narednih 30 do 40 minuta voda æe ispariti iz maslaca (maslac se sastoji od oko 20% vode). Na površini teènosti æe se pojaviti grudvice mleka kao i na dnu šerpe.
3. Sklonite teènost sa vatre èim grudvice mleka postanu zlatno braon na dnu šerpe; inaèe maslo može da zagori. Tada æete primetiti da maslo miriše na kokice i da se sa dna šerpe dižu mali mehuriæi.
4. Ocedite talog iz masla dok je još vruæ, sipajuæi ga kroz pamuènu tkaninu postavljenu preko cediljke u nerðajuæu ili vatrostalnu posudu. Maslo je veoma vruæe, pa budite oprezni sa njim.
5. Maslo se može èuvati na sobnoj tmperaturi 3 do 4 meseca ili duže u frižideru. Ako kasnije maslo postane èvrst usled hlaðenja, samo ga malo zagrejte i pretvoriæe se u teènost.
6. Maslo se obièno može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i u indijskim prodavnicama.

Jogurt

Kupite malo pakovanje èistog jogurta u radnji koje æete koristiti za kiseljenje. Mleko koje treba koristiti: neobrano kravlje mleko.
· Kuvajte mleko 10 minuta sa nekoliko komadiæa svežeg ðumbira. Malo ga rashladite (na 40° C ili do temperature koja je malo toplija od temperature tela).
· Sipajte mleko u šoljice aparata za pravljenje jogurta.
Dodajte 1/4 kašièice jogurta u svaku šoljicu. NEMOJTE MEŠATI!
Ostavite da se kiseli do narednog dana.

Saèuvajte malu kolièinu novog jogurta kojim æete kiseliti naredni jogurt.

Lasi

Jogurt i lasi ne smatraju se istom stvari u Mahariši ajurvedi. Pa tako, ako Vam je zabranjen jogurt, tada možete koristiti lasi. Jogurt ili lasi je najbolje uzimati nakon ruèka ili kasnije popodne, radije nego uveèe.

Lasi je jedna vrsta jogurta, koja se smatra zdravom za varenje. Pravi se od razblaženog jogurta uz dodatak nekih zaèina, radi ukusa, da bi se dobio željeni efekat.

Koristite ovaj napitak na sobnoj temperaturi na kraju Vašeg ruèka ili kao popodnevnu poslasticu.

Slatki lasi
3 delova vode (na sobnoj temperaturi)
1 deo jogurta
šeæera
ružine vodice
(svežeg) kardamoma u prahu

Lasi za bolje varenje
3 delova vode (na sobnoj temperaturi)
1 deo jogurta
prstohvat soli*
prstohvati kumina
1/4-1/2 kšè iseckanog cilantra (svež oblik korijandera) ili nane
(Lasi za bolje varenje takoðe se smatra dobrim kod problema sa gasovima.)

*Crna so u lasiju veoma je efikasna kao pomoæ pri varenju. Ona ima miris i ukus na sumpor - što baš ne prija svakome. Meðutim, ona obezbeðuje najbolju pomoæ kod problema sa gasovima i varenjem. Crna so se može kupiti u indijskim prodavnicama ili se naruèiti preko The Raj Herbery.

Gruda (mladi sir)

Pustite mleko da provri u velikoj šerpi pri tom vodite raèuna da ne iskipi. Dodajte limun i/ili jogrut dok se mleko ne zgusne i u èistoj žutoj teènosti ne poènu da se formiraju grudvice. Procedite grudu od teènosti, pritisnite ravnom daskom i ostavite da se ohladi i osuši. Isecite grudu na kockice i propržite pre dodavanja u jelo.

Æapati

Sledeæi recept je dobar za Vata i Pita došu i od njega se dobija 12 porcija:
2 šolje neizbeljenog belog brašna
1/2 kšè soli
1/2-2/3 Å¡olje mlake vode

Pomešajte brašno i so u èiniji. Postepeno dodajte vodu dok se ne formira èvrsta loptica. Pospite brašnom. Pokrijte i ostavite da stoji 30 minuta.
Isecite testo na 12 delova i oblikujte ih u loptice. Rasklamaslajte loptice u krugove preènika 15 cm.na površini posutoj brašnom. Stavite æapati na zagrejani tiganj. Pecite ih oko 1 minut sa obe strane.
Stavite æapati direktno iznad plamena plina i pecite dok se ne naduje.

Mung dal supa

Mung dal supa se lako sprema i lako vari. Servirajte je uz hleb bez kvasca ili pirinaè i povræe. Žitarice i dal sadrže sve proteine. Uvek prvo oèistite, operite i ocedite crni grah.

Slede sastojci za supu za 4 do 6 osoba:
1 Å¡olja prepolovljenog mung dala
6 Å¡olja vode
1 kšè kurkume
2 kšè samlevenog korijandera
2 kšè oljuštenog i iseckanog svežeg ðumbirovog korena
1 kšè soli
2 kašike masla/ili maslinovog ulja
1 kšè semenki kumina
1 kšè semenki gorušice
4 kašike grubo iseckanog svežeg cilantra

1. Oèistite, operite i ocedite prepolovljena zrna mung dala.
2. Stavite mung dal, vodu, i zaèine u veliku šerpu, osim kumina i semenki gorušice. Povremeno mešajuæi, pustite da provri na jakoj vatri. Smanjite vatru na srednju jaèinu. Kuvajte jedan sat ili dok dal ne postane mekan i skuvan. Povremeno promešajte da spreèite da se zalepi i dodajte vodu koja je potrebna da dal zadrži željenu gustinu.
3. Sklonite sa vatre, otkrijte, umutite žièanom mutilicom dok supa od dala ne postane kremasta.
4. Zagrejte maslo u maloj šerpici na srednjoj vatri. Kada se ugreje, dodajte kumin i semenke gorušice i pržite dok semenke ne potamne. Sipajte malu kolièinu dala u ispržene zaèine i promešajte, i sve to sipajte u šerpu sa supom. Držite pokriveno 1-2 minuta. Sipajte kurkumu, Servirajte garnirano sa listom korijandera ili peršuna. Supu možete kombinovati sa razlièitim zaèinima i povræem koje se dodaje u dal.

Salata

Ova salata osvežava obrok i stimuliše proces varenja.

Sastojci: Šargarepe, sok od svežeg limuna, so, cvekla, lovor, crni biber, peršun, svež ðumbirov koren.

· Narendajte šargarepu, cveklu, i svež ðumbirov koren. Dodajte peršun i lovor i sve promešajte. Garnirajte sa sokom od limuna i malo crnog bibera i soli.
· Oni koji imaju Vata neravnotežu ili slabo varenje treba da pojedu samo 2 kašike ove salate koju æe dobro sažvakati.

Ruèak u termosu

Ruèak u termosu je za one ljude koji obavljaju takav posao koji im ne dozvoljava pristup dobro skuvanom, izbalansiranom obroku. Ruèak u termosu obezbeðuje osnovu za izbalansirani ruèak - najvažniji obrok dana.

· 1/4 šolje žutog prepolovljenog mung graha
· 1/4 šolje basmati pirinèa
· 1-1/2 šola svežeg povræa, iseèenog na male komade koji mogu stati u termos
· 1 kašika masla
· 2 šolje vode
· celi ili samleveni zaèini po ukusu (so, biber, kumin, ðumbir, kurkuma, itd.)

Kratko propržite zaèine na maslu. Dodajte mung dal, pirinaè i iseckano povræe. Prelijte vodom, i dinstajte samo pet minuta. Dok je još uvek vrelo, brzo sipajte smesu u termos od jednog ili jedne èetvrtine litra (možda æete morati da se poslužite kašikom, ali nemojte da dozvolite da se smesa ohladi). Brzo zatvorite termos i ostavite zatvoreno oko jedan sat. Jelo æe se skuvati unutra i biæe spremno za korišæenje nakon nekoliko sati u termosu.

Napomene:
· Možda æete morati malo da eksperimentišete sa kolièinama i vremenom kuvanja da biste dobili najbolje rezultate. Taèno vreme kuvanje zavisi od vremena koje je proteklo od kuvanja i konzumiranja i koliko dobro termos zadržava toplotu. Ako je vreme izmeðu kuvanja i konzumiranja 5 do 6 sati, tada æe trebati samo 2 minuta kuvanja. Ako je to vreme od 2 do 3 sata, tada æe biti potrebno od pet do deset minuta za kuvanje.
· Pošto mung dal i pirinaè znatno nabubre, trebaæe Vam izdašna kolièina vode da biste dobili pravu gustinu.
· Tvrðe povræe kao što su šargarepe i cvekla zahteva jedan do dva minuta kuvanja sa pirinèem i dalom. Lakše povræe kao što su spanaæ i lisnati zeleniš mogu se dodati u jelo pre samog sipanja u termos.
· Crni grah možete zameniti pasuljem i soèivom. Tvrðe soèivo i pasulj zahtevaæe znatno duže vreme za kuvanje. Njega treba prvo skuvati nakon prženja zaèina. Zatim treba dodati pirinaè i povræe, tim redom.

Uzimanje tople, ili na sobnoj temperaturi, vode tokom dana

Veæina ljudi æe imati korist od èestog pijenja vode tokom dana. Ono obezbeðuje dnevno èišæenje digestivnog trakta. Ono takoðe održava otvorene kanale za cirkulaciju i pomaže telu da eliminiše neèistoæe. Voda ne bi smela da bude hladna, pre topla ili na sobnoj temperaturi. Najbolje proèišæava vruæa voda koja se kuvala 10 minuta pre sipanja u termos. Postarajte se da potrošite malo više vremena za ovo ako pokušavate da smršate ili imate problema sa varenjem
_________________

Global Massage: Ne vredi da mi saljete privatne poruke jer ne mogu da vam odgovorim, gazda mi je zabranio tu mogucnost!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
skiner_x
Ratnik Svetla
Ratnik Svetla


Pridružio: 20 Sep 2006
Poruke: 1510
Lokacija: Elms Field, Serbia, EU

PorukaPoslao: Ned Mar 04, 2007 3:14 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Struènjaci stalno upozoravaju na važnost pravilne i prirodne prehrane. Gdje kupiti zdrave namirnice, po kojoj cijeni, i kako se uopæe poèeti zdravo hraniti.

Želite li se hraniti potpuno zdravom hranom, poènite s nekoliko osnovnih jela sa smeðom rižom i povræem.

I ako se pojavi želja za "starim" namirnicama, radije uzmite manju kolièinu nego da se zbog jake frustracije odreknete novih prehrambenih navika.
Iako veæ na prvi pogled cijene namirnica izloženih u duæanima zdrave hrane govore kako je to veæini ljudi preskupo, u njih se ne ulazi svaki dan.

I kod zdrave prehrane postoje jeftinija jela i razlièiti recepti pa se, postoji li dobra volja, i problem novca neæe èiniti tako velik.
Uostalom, nije li upravo zdravlje razlog zbog èega ulazimo u te duæane?

Valja imati na umu da sve što tamo kupimo, ma koliko nam se èinilo skupo, može pomoæi našem organizmu.
Hranjive tvari iz razlièitih integralnih, nerafiniranih biljnih namirnica mnogo su uravnoteženije nego hranjive tvari unesene kroz namirnice životinjskog porijekla ili kroz rafiniranu hranu.

Svaki dan oko sebe gledamo bolesne, nesretne ili neraspoložene ljude.
Ritam života je prebrz, tako da èesto nemamo vremena zastati, sve dok stres ili bolest ne pokucaju na vrata.


Tek tada poèinjemo shvaæati da treba promijeniti naèin života, a to prije svega znaèi prijeæi na zdravu prehranu.
Promjena naèina prehrane, s jedne strane, predstavlja najteži, a s druge, najizazovniji pozitivni pokušaj u životu.


Razlikujemo dva naèina prelaska na prehranu s prirodnim namirnicama.
Prema prvome, sve namirnice koje smo dosad jeli, uklanjamo iz hladnjaka i smoènice.
No, takav naèin promjene prehrane najèešæe stvara frustracije koje mogu dovesti do brzog vraæanja starim prehrambenim navikama, ili èak do pojave bolesti uslijed nedovoljnog znanja i iskustva u pripremanju prirodnih namirnica.


Drugi je naèin postupni prelazak na zdravu prehranu, i to tako da pomalo smanjujemo kolièinu starih namirnica i zamjenjujemo ih novim, prirodnim namirnicama.

Novi naèin prehrane
Na opisani æemo naèin smanjiti psihièke i fizièke frustracije koje se mogu javiti pri promjeni prehrane, a i dobit æemo na vremenu kako bismo nauèili odabrati i pripremiti nove namirnice.

No, za to valja biti spreman i izdvojiti odreðenu, nemalu svotu novca. Veæ pomisao da æemo ubuduæe namirnice kupovati iskljuèivo u specijaliziranim duæanima zdrave hrane plaši, no nije sve tako crno, odnosno, skupo kao što se èini.
Povræe æemo i dalje kupovati na tržnicama, a crveno meso zamijeniti ribom i piletinom (jeftinije su i zdravije).




U duæanima zdrave prehrane kupuju se uglavnom brašno, šeæer i zaèini.
Vjerojatno ni osobe koje jedu iskljuèivo zdravu hranu ne kupuju sve namirnice u duæanima zdrave hrane jer to financijski ne bi izdržali.
Kombiniranjem voæa, povræa i piletine s integralnom tjesteninom i zaèinima koji se ne kupuju svaki dan, može se itekako zdravo hraniti.

Osam osnovnih koraka
Pri prelasku na drukèiji naèin prehrane potrebno je voditi raèuna o potrebama organizma.
Nemojte gladovati niti se iscrpljivati, nego postupajte prema sljedeæim koracima:


Ne preskaèite doruèak jer to usporava metabolizam i uzrokuje poveæani unos hrane u tijeku dana.
Poènite jutro s jogurtom i voæem ili zdjelom cjelovitih žitarica s mlijekom.


Ne preskaèite obroke veæ pazite da izmeðu dva obroka ne bude manje od pet sati.
Gladovanje smanjuje energiju i poveæava šansu za prejedanjem.
Izmeðu obroka konzumirajte voæe.


Vježbajte svakodnevno jer je 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno nužno. To èak ne mora biti odjednom, veæ tijekom cijelog dana.
Umjesto vožnje automobilom, autobusom ili tramvajem, trebalo bi više hodati.
Time æete poboljšati kardiovaskularno zdravlje i kvalitetu sna.


Pijte manje zaslaðenih i gaziranih napitaka jer su bogati šeæerom i predstavljaju nepotreban unos energije. Treba ih zamijeniti vodom, koja osvježava, potièe probavu i izmjenu tvari, a što je najvažnije, ne sadrži kalorije.


Voæe i povræe trebaju vam uvijek biti dostupni zbog vitamina, minerala i vlakana.


U hladnjaku uvijek treba biti zamrznutog povræa jer se ono brzo i jednostavno priprema, a bogato je hranjivim tvarima.
Zaèiniti ga treba samo paprom, biljnim zaèinima, sokom od limuna ili jabuènim octom.


Volite li tjesteninu, jedite je s povræem ili proteinima s malo masti, poput grahorica ili bijelog mesa peradi.
To æe vas zasititi, pa æete pojesti manje tjestenine koja je visoko kalorièna namirnica.

Prilikom kupnje voæa i povræa odluèite se za manje kolièine razlièitih vrsta, tako vam ono neæe dosaditi
_________________

Global Massage: Ne vredi da mi saljete privatne poruke jer ne mogu da vam odgovorim, gazda mi je zabranio tu mogucnost!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
skiner_x
Ratnik Svetla
Ratnik Svetla


Pridružio: 20 Sep 2006
Poruke: 1510
Lokacija: Elms Field, Serbia, EU

PorukaPoslao: Ned Mar 04, 2007 3:15 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ako odluèite promijeniti dosadašnji naèin prehrane, važno je pridržavati se sljedeæih preporuka:

Izbaciti bijeli, polubijeli i crni kruh, kao i peciva od istog brašna i zamijeniti ih kruhom od graham brašna, žitarica u zrnu ili palentom.


Izbaciti sve vrste crvenog mesa i zamijeniti ih ribom i piletinom.


Izbaciti šeæer i saharin te kemijski tretirane i konzervirane namirnice i zamijeniti ih jeèmenim sladom, medom, smeðim šeæerom, odnosno, svježim namirnicama.


Izbaciti mlijeène proizvode i sireve i zamijeniti ih sojinim mlijekom i sirem te jogurtom od kravljeg mlijeka.


Izbaciti jaja i kuhinjsku sol i zamijeniti ih morskom solju.


Izbaciti kavu, bezalkoholna gazirana piæa, rafinirana biljna ulja i zamijeniti ih èajevima ljekovitih trava, mineralnom vodom, hladno cijeðenim uljima (sezamovo, maslinovo, buèino ili od suncokreta.

Blaži okusi


Cjelovite žitarice, voæe, povræe, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke sadrže visokovrijedne bjelanèevine, najbolji sastav masnih kiselina, nemaju kolesterola, bogate su složenim ugljikohidratima i vlaknima, vitaminima, mineralima i vodom.

Životinjske namirnice, kao i rafinirana hrana, uglavnom su prebogate nezdravim masnoæama, kolesterolom, šeæerom, solju i štetnim aditivima, a s druge strane ne sadrže neophodna biljna vlakna.

Veæina ljudi može koristiti umjerenu kolièinu soli.
Problem je u tome što je prosjeèan èovjek naviknut na vrlo jake okuse, prezaèinjenu, preslanu ili preslatku hranu.
Želite li živjeti zdravo, a to prije svega podrazumijeva zdravu prehranu, trebate se postupno nauèiti na slabije zaèine.

Bez obzira na cijene, sigurno je da što više budete upotrebljavali prirodne namirnice, bit æe više pozitivnih promjena na vašem izgledu i zdravlju.


Regulirat æete tjelesnu težinu, krvni tlak, poveæat æete vitalnost, rijetko æete imati gripu ili biti prehlaðeni.

Ljudi se najteže odrièu šeæera koji je sastojak gotovo svih prehrambenih proizvoda.
Ima ga u svim sokovima pa èak i u onima na koji imaju etiketu «bez šeæera i konzervansa". Zdravu zamjenu za šeæer predstavlja jeèmeni slad i ponekad med.

Kod nas sve traženiji smeði šeæer od repe i trske stoji 11 kuna, a za sladokusce u ponudi su, meðu ostalim, i biovafli s jeèmenim sladom.
Rafinirana kuhinjska sol predstavlja drugu Å¡tetnu namirnicu koju treba zamijeniti nerafiniranom morskom solju.
No, i tada treba biti oprezan.

Psihološki, ljudi se teško odrièu i mlijeka i mlijeènih proizvoda koji se smatraju nezamjenjivim namirnicama.
Zamjena za kravlje mlijeko je sojino mlijeko od kojeg se takoðer mogu pripremiti ukusne namirnice.

Mnogi æe se teško odreæi i mesa, jer im je obrok bez mesa "prazan" i traæe nešto "konkretno". Takve osobe crveno meso mogu zamijeniti ribom i piletinom.
Osim toga, u prodavaonicama zdrave hrane nude se i vegetarijanske hrenovke, biljne paštete s gljivama, kao i vegetarijanski naresci.

Proizvodi od bijelog brašna predstavljaju balast, stoga ne èudi da se onaj tko jednom proba integralni kruh, teško vraæa bijelom kruhu.

Zaèinsko bilje
Znate li s kojim se jelima slažu odreðeni zaèini?


Bosiljkom je dobro zaèiniti salate, rajèice, krumpir, krastavce, juhe, dok je lovor odlièan za juhe i pirjana jela.


Kopar ide uz krastavce, gorke kremaste juhe, jaja, ribu, a mamoram uz juhe, umake, smjese za punjenje.


Menta se dodaje mrkvi i grašku, a origano juhama, rajèicama te talijanskim, meksièkim i španjolskim jelima.


Peršin odlièno ide uz povræe, ribu, umake, juhe, pirjana jela, a ružmarin uz talijanska jela. Kaduljom je dobro zaèiniti mahunarke, smjese za punjenje, rižu, a majèinom dušicom ribu.


Uz papriku su ukusnije juhe, pirjana jela, povræe, jaja, a uz šafran razni umaci, riža i juhe.

Skupine namirnica

Kod zdrave je prehrane za redovitu upotrebu potrebno kombinirati nekoliko osnovnih skupina namirnica. To su:


4 žitarice (smeða riža, jeèam, pšenica, palenta)


povræe (sve vrste osim krumpira, rajèice i paprike, ali samo kuhano)


mahunarke (grah, soja, grašak, mahune, leæa)


dodaci jelima (morska sol, sezamovo, sojino, kukuruzno ili maslinovo ulje ali hladno cijeðeno, papar, ðumbir, crvena paprika, soja sos)


juhe (od povræa, bez umjetnih dodataka i zaèina)


grickalice (bundevine sjemenke, kikiriki u ljusci, suncokret, bademi)


piæa (obièna voda, bancha èaj, povremeno mineralna voda).
_________________

Global Massage: Ne vredi da mi saljete privatne poruke jer ne mogu da vam odgovorim, gazda mi je zabranio tu mogucnost!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
DuskoTosic
TS kompjuteras
TS kompjuteras


Pridružio: 05 Apr 2007
Poruke: 221
Lokacija: Veliki Grabovac

PorukaPoslao: Sre Apr 25, 2007 7:27 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

jedem sta stignem,pusim,pijem...pa bolje da zivim sit nego da umrem gladan
_________________
"BOLJE DA IH SA SABLJAMA TRAZIMO U NJIHOVIM DOMOVIMA,
NEGO DA IH SA KASIKAMA CEKAMO U SVOJIM"
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Lepljiva
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridružio: 14 Maj 2007
Poruke: 1708

PorukaPoslao: Sre Okt 17, 2007 9:00 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Evo jednog recepta( da i ja kao oskusna domaæica dam doprinos ovoj temi):

Hobotnica na srpski nacin

Sastojci

1 malo prase (do 15 kg )

1 veæa hobotnica (cca 2 kg )

krompir

Priprema

Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispeèeno, izvade se krompiri, voda prospe, a hobotnica baci maèkama i kuèiæima. Prase servirati uz hladno pivo.

P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.


PRIJATNO!!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Jerinenstadt
feldmarshal
feldmarshal


Pridružio: 28 Feb 2007
Poruke: 5607
Lokacija: Holy serbian empire

PorukaPoslao: Èet Okt 18, 2007 6:40 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing (Ozenicu je keve mi.....)
_________________
http://jeriningrad.org.rs/
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
ivana
TS novinar
TS novinar


Pridružio: 16 Sep 2007
Poruke: 64

PorukaPoslao: Èet Okt 18, 2007 8:30 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Lepljiva-dobra fora!!! Very Happy Very Happy Very Happy
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Lepljiva
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridružio: 14 Maj 2007
Poruke: 1708

PorukaPoslao: Èet Okt 18, 2007 9:55 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ih, još i da sam je ja izmislila Wink

Jerinenstadt::
Citat:
(Ozenicu je keve mi.....)


Ahaaaaa, pa nisam ja baš toliko naivna pa da se udajem Cool !
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Jerinenstadt
feldmarshal
feldmarshal


Pridružio: 28 Feb 2007
Poruke: 5607
Lokacija: Holy serbian empire

PorukaPoslao: Èet Okt 18, 2007 11:54 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Hehehehehe nikad ne reci nikad mlada neznanko Cool
_________________
http://jeriningrad.org.rs/
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Kraljevcanka
TS pro
TS pro


Pridružio: 25 Okt 2007
Poruke: 5
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Èet Okt 25, 2007 9:29 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

DuskoTosic ::
jedem sta stignem,pusim,pijem...pa bolje da zivim sit nego da umrem gladan




Bravo, konacno osoba koja uziva u zivotu Very Happy Very Happy Very Happy
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Kraljevcanka
TS pro
TS pro


Pridružio: 25 Okt 2007
Poruke: 5
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Èet Okt 25, 2007 9:34 pm    Naslov: Domaca pastrmka na domacem kajmaku Odgovoriti sa citatom

Ocistiti pastrmku, posoliti je i iseci, pa ostaviti da kratko vreme postoji usoljena. U tiganj, ili plitku tepsiju staviti malo pivskog ili ako nemate onda domaceg ili komsijskog kajmaka da se otopi i dobro zagreje. Uvaljati ribu u ostro brasno ili projino belo sitno brasno, a zatim je spustiti na kajmak i pržiti na tihoj vatri. Dok se riba prži, kuvar treba da spremi 2 glavice belog luka, da ih dobro istuca i pomesa sa 1 soljicom vinskog sirceta,ako nema onda moze i jabukovo ali je ukus drugaciji. Kad je riba pržena i s jedne i druge strane, izvaditi je iz tiganja i redjati na zdelu u kojoj ce se riba služiti. Svaki red ribe posuti lukom koji je u sircetu. Kad je cela riba poprskana ovim sircetom, dodati joj 2 kasike kajmaka dobro istopljenog na vatri, sto znaci preliti ribu i sluziti dok je jos vruce.
Ako se nekome ne svidja isterati ga iz kuce ili sa slavlja u zavisnosti gde se nalazite.Pohvale primajte sa osmehom i recite HVALA!




PS: Ovaj recept je samo za one koji ne drze dijetu!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Mirjana
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridružio: 24 Feb 2007
Poruke: 692
Lokacija: Mackovac / Nis

PorukaPoslao: Èet Okt 25, 2007 9:35 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ja niti pijem niti pushim, a ko kaze da ne uzivam u zivotu? :p
_________________
http://www.facebook.com/group.php?gid=47101789381&ref=ts
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Kraljevcanka
TS pro
TS pro


Pridružio: 25 Okt 2007
Poruke: 5
Lokacija: Svajcarska

PorukaPoslao: Èet Okt 25, 2007 9:39 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Mirjana ::
Ja niti pijem niti pushim, a ko kaze da ne uzivam u zivotu? :p



Ja ne pusim, volim casicu dobrog vina, ali VOLIM da jedem Very Happy Very Happy Very Happy i ne drzim nikakvu strogu dijetu, jedan dan u nedelji jedem samo voce , inace sve umereno jedem Very Happy Very Happy Very Happy Nemam ja vremena da brojim kalorije Very Happy Very Happy Very Happy
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger MSN Messenger
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Život Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeci
Strana 2 od 4

 
Skoèi na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group