Trstenik forum Trstenik
Trstenik Srbija
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Zdrava Ishrana
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Život
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeęu temu  
Autor Poruka
Gavrilo1918
Dosljak
Dosljak


Pridružio: 30 Dec 2011
Poruke: 1

PorukaPoslao: Pet Dec 30, 2011 5:44 am    Naslov: Кока К& Odgovoriti sa citatom

Da li ste se zapitali zaŔto koka-kolu (pepsi-kolu ili neki drugu kolu) popijemo s osmehom? To je zato Ŕto se njom zapravo drogiramo, iako su kokain iz koka-kole izbacili joŔ pre sto godina. ZaŔto su izbacili kokain iz kole? Zato Ŕto je bio sasvim suviŔan.

10 minuta nakon Å”to smo popili kolu: 10 kafenih kaÅ”iĆØica Å”eƦera dospeva u naÅ” organizam. Mi ipak zbog tolikog Å”eƦera neƦamo odmah da povratimo jer fosforna kiselina u koli ublažava sladak ukus.

20 minuta nakon Å”to smo popili kolu: KoliĆØina Å”eƦera u krvi naglo skaĆØe, uzrokujuƦi insulinsku eksploziju. NaÅ”a jetra tada odgovara tako Å”to sve Å”eƦere koje naĆ°e u krvi pretvara u masnoƦe. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga da pretvori u masnoƦe.)

40 minuta nakon Å”to smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbovan. Å ire nam se zenice; raste nam krvni pritisak; kao reakcija na sve to, naÅ”a jetra pumpa joÅ” viÅ”e Å”eƦera u naÅ” krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, Å”to spreĆØava oseƦaj vrtoglavice.

45 minuta nakon Å”to smo popili kolu: NaÅ”e telo poveƦava proizvodnju dopamina, stimuliÅ”uƦi centre za oseƦaj prijatnosti u mozgu. Ovo je, važno je pomenuti, isti naĆØin na koji na nas deluje i heroin.

1 sat nakon Å”to smo popili kolu: Fosforna kiselina reaguje s kalcijumom, magnezijumom i cinkom u debelom crevu, osiguravajuƦi dodatnu eksploziju u naÅ”em metabolizmu. Ovo se dodatno komplikuje velikim dozama Å”eƦera i veÅ”taĆØkih zaslaĆ°ivaĆØa koji dodatno poveƦavaju izluĆØivanje kalcijuma putem mokraƦe.

ViÅ”e od 1 sat nakon Å”to smo popili kolu: DiuretiĆØka svojstva kofeina poĆØinju da utiĆØu na naÅ”e telo. (Imamo potrebu da mokrimo.) Tada sav kalcijum, magnezijum i cink koji su bili namenjeni naÅ”im kostima i telu, kao i elektroliti natrijuma i voda izlaze iz tela.

Blizu 2 sata nakon Å”to smo popili kolu: Kako se haos u naÅ”em telu stiÅ”ava, poĆØinjemo da oseƦamo nedostatak Å”eƦera. Možemo da postanemo lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo veƦ izmokrili svu vodu iz kole. Ali ta voda se prethodno sjedinila s najvažnijim hranjivim materijama iz naÅ”eg tela važnih za izgradnju naÅ”ih kostiju, zuba, miÅ”iƦa i nerava, taksmo i te materije izbacilii.

Nekoliko sati nakon Å”to smo popili kolu: Zbog stvorene navike, organizam oseƦa nedostatak kofeina, i javlja se želja za joÅ” jednom dozom kole.

http://www.vaseljenska.com/english/what-happens-to-your-body-within-an-hour-of-drinking-a-coke/
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Život Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Strana 4 od 4

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group