Trstenik forum Trstenik
Trstenik Srbija
 
 FAQ - esto Postavljana PitanjaFAQ - esto Postavljana Pitanja   TraiTrai   Lista lanovaLista lanova   Korisnike grupeKorisnike grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

SIN NACIJE PROTIV OCA NACIJE

 
Napii novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Politika
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeu temu  
Autor Poruka
Dr?
TS kolovodja
TS kolovodja


Pridruio: 07 Apr 2007
Poruke: 486

PorukaPoslao: Sub Nov 29, 2008 9:29 pm    Naslov: SIN NACIJE PROTIV OCA NACIJE Odgovoriti sa citatom

Tajni transkript: Boris Tadiæ & Dobrica Æosiæ

Objavljeno: "E-novine", 25. novembar 2008.


SIN NACIJE PROTIV OCA NACIJE


Kuloarske prièe da je Dobrica Æosiæ bio taj koji je ubedio Borisa Tadiæa da Ljiljana Smajloviæ-Ugrica postane ambasador u Kanadi, dobile su svoju potvrdu u još jednom presretnutom telefonskom razgovoru

Dežurni presretaè: Petar Lukoviæ


Prvi razgovor: 16,21 h

ÆOSIÆ (nenametljivo): Dobro jutro, predsednièe! Kako si?

TADIÆ (konfuzno): Dobro sam, nego ne znam s kim razgovaram. Tata, da nisi ti?

ÆOSIÆ (druželjubivo): Nije tata, sinko, ali kao da jeste. Ovde èika Dobrica, tvoj deda Gedža...

TADIÆ (uzbuðeno): Oprostite, èika Dobrice, što vas odmah nisam prepoznao. Uèini mi se da je tatin glas, imate baš slièan volumen u tonalitetu, izvinite, neæe se ponoviti. Nego, da vas pitam: kako junaèko zdravlje? Trebate nam zdravi, èika Dobrice, Srbija se na vas oslanja veæ decenijama, briga o vašem zdravlju više nije vaša lièna stvar veæ, rekao bih, nacionalno pitanje èija važnost...

ÆOSIÆ (skromno): Nemoj, Borise, da preteruješ: kao verni sluga Srbije ništa nisam vredniji od radnika koji zorom kreæe u fabriku ili kosaèa na valovitom žitnom polju ili seoskih domaæina koji ustaju u cik zore ne bi li nahranili izgladnele domaæe životinje. Ja samo volim Srbiju onako kako je i ti voliš: kao našu samohranu majku jedinicu.

TADIÆ (zbunjeno): Znam, èika-Gedžo, ali dozvolite da brinem. Vi Srbiji dajete onu patinu bez koje bi ova država izgledala bezdušno: pogledajte, uostalom, tu Evropu u koju, nažalost, moramo da uðemo; nemaju oni Æosiæa, èika Dobrice, nemaju!

ÆOSIÆ (pocrveneo): Baš juèe kažem tvom ocu: „Ljubo, sin ti je div-junak“. A njemu milo, skida i briše naoèare, vidim da se nadahnuo ponosom. Pravi sin pravog oca!

TADIÆ (pocrveneo): Nemojte, èika Gedžo, da preterujete: kao prvi meðu jednakima u Srbiji, svejedno što sam Predsednik države i najjaèe stranke, nisam zaslužio tu èast da me pozovete telefonom i pitate kako sam. Dobro sam, uglavnom, ali daleko je to od zadovoljstva, dragi moj èika Dobrice.

ÆOSIÆ (zabrinuto): Zadovoljstvo je precenjeno, da ti kaže èika Gedža.

TADIÆ (otvoreno): Srbija je to osetila na sopstvenoj koži, a naroèito danas kad nam otimaju Kosovo, o kojem ste vi, usuðujem se da kažem, ispisali krvavu istoriju svetskog stida. Tata mi je godinama glasno èitao vaše reèenice koje su mi se urezale u krvotok: „Naša zaostalost je naša ekonomska prednost“. Velièanstveno!

ÆOSIÆ (vizionarski): Sve za Srbiju!

TADIÆ (hladno): Nije, èika Gedžo, da nemam vremena za razgovor s vama, naprotiv, svaka vaša reè važnija je od stotine reèenica kojima me u minutu obasipaju, ali, upravo su kod mene neki tužni ministri iz EU, stalno se pitam, èika Dobrice, gde je nestala ta selekcija inteligencije u vremenima kad nam je pamet potrebna kao kruh.

ÆOSIÆ (oklevajuæi): Kruh?

TADIÆ (brzo se ispravljauæi): Hleb, naravno, ostao mi kruh u glavi jer upravo spremamo kontratužbu protiv Hrvatske: za genocid, pljaèku, silovanje nejaèi, rušenje Vukovara i uništenje srpskog Dubrovnika.

ÆOSIÆ (mirno): Neka, neka. Samo ti radi. Zvaæe te èika Gedža malo kasnije. Može oko pet?

TADIÆ (slavodobitno): Jedva èekam, èika Dobrice.


Drugi razgovor: 17,02 h

ÆOSIÆ (veselo): Opet ja! Èika Dobrica!

TADIÆ (veselo): Taèan kao sat! Precizan, nezaustavljiv!

ÆOSIÆ (uzdržano): Nego, nešto mi sad pade na pamet: reèe mi tvoj otac da imate probleme sa ambasadorima, otuðilo se to od svog naroda, daleko od domovine - daleko od srca.

TADIÆ (pošteno): Neki sam se dan žalio tati: svi bi u ambasadore! Malo sam razoèaran, èika Dobrice, svako ko doðe na vlast odmah želi u inostranstvo! Jel' tako bilo i pod Titom?

ÆOSIÆ (obazrivo): S Titom nisam imao nikakvih kontakta.

TADIÆ (dobrodušno): Tata mi je prièao da ste s drugom Titom plovili „Galebom“ i obilazili sve one zemlje gde su vas doèekivali kao korifeje slobode i nesvrstanosti.

ÆOSIÆ (ljutito): Tata laže! Ljuba se malo izgubio poslednjih decenija - ne ljuti se, otac ti je - ali više ne zna šta prièa. Ja jesam putovao „Galebom“, ali protiv svoje volje.

TADIÆ (užasnut): Kidnapovali su vas?

ÆOSIÆ (dramatièno): Još strašnije: mogao sam da biram - ili da budem baèen u more ili da uživam.

TADIÆ (mrmljajuæi): Ne želim da znam.

ÆOSIÆ (pravdajuæi se): Nisam imao izbora. Jeste, uživao sam, ali sam u sebi prezirao tu feštu komunistièke pohlepe i raskoši. O tome sam, seæaš se, pisao u naknadnim dnevnièkim beleškama, mora da ti je Ljuba to èitao.

TADIÆ (oprezno): Ne seæam se.

ÆOSIÆ (užurbano): Nemoj, Borise, molim te da se vraæamo u daleku, ružnu prošlost! Imao bih i ja negde da naðem tvoje izjave o Zoranu Ðinðiæu iz vremena kad je bio živ; èini mi se - a ti me ispravi ako grešim - da si i ti uživao na Ðinðiæevom „Galebu“ dok si u sebi prezirao tu vrstu bahatosti na koju u detinjstvu nisi navikao, otac te tome nije nauèio, znam.

TADIÆ (posramljen): Ma, da vam objasnim...

ÆOSIÆ (agresivno): Da ja tebi nešto kažem: dok sam te godinama ljuljao na kolenima i pojao ti kosovski ciklus, onako brljiv kad si bio dete, zaluðen šnenoklama i kolaèima, poslednja stvar koju sam mogao da slutim jeste da æemo se jednog dana, kad odrasteš, a izrastao si, bogami, u srpskog lepotana, raspravljati o „Galebu“ i Titu. Sreæom da nisi pomenuo Miloševiæa: jer da ti odmah kažem, Slobodana sam samo dvaput u životu video; jednom kad me je predložo da budem Predsednik SRJ i drugi put kad me je smenio! Istina je da sam negde napisao da Srbija posle Pašiæa nije imala boljeg predsednika, ali moraš da znaš da sam tog dana imao staraèki proliv, srce mi je preskakalo, stomak zavijao, glava me bolela, širio sam zenice, imao grip, preživeo moždani udar i dobio hemoroide. Šteta je da moji kritièari o tome nisu obavešteni.

TADIÆ (dvostruko posramljen): Nije mi, èika Dobrice, bila namera da se vraæamo u prošlost, vidite i sami da sam Deklaracijom o pomirenju prošlost poslao u zaborav, tamo gde je prošlosti mesto, veæ sam samo hteo da vam objasnim da prosto ne znam šta æu sa ambasadorima. Kad biste samo vi imali nekakav razuman predlog...

ÆOSIÆ (spremno): Tvoj mi tata danima prièa kako se onaj Dušan Batakoviæ iz Kanade žali da mu je hladno, steže ga neka magla, smeta mu sneg, dosta mu je zimske garderobe; razumem Dušana - bio godinama ambasador u Atini meðu srpskim prijateljima, zalagao se za ujedinjenje Grèke i Srbije, šteta je, dragi moj Borise, što nije došlo do realizacije tog predivnog predloga; zamisli, danas, Srbija do Atine, Srbija do Krfa, Srbija do Tasosa, Srbija do Mediterana... Kakvu smo diplomatsku šansu propustili, nikad mi neæe biti jasno.

TADIÆ (izvinjavauæi se): Noæima o tome razmišljam. Tata mi je prièao o Miloševiæevoj ideji da kad se ujedinimo - jedne godine imamo Grka a iduæe godine Srbina za predsednika zajednièke države. Tata sve zna: kaže da je propuštena poslednja šansa da postanem predsednik GrkoSrbije, verovatno bi me zezali da se zovem Tadiæopulos, ali mi ne bi smetalo, majke mi.

ÆOSIÆ (nauèno): Toliko smo divnih prilika propustili da ponekad ne želim da se seæam. Dubrovnik - srpski autonomni grad, recimo. Vukovar - centar SAO države na tlu Hrvatske. Doboj - glavni grad centralne Bosne. Virovitica - najzapadnija srpska tvrðava. Split - glavni grad Srpskog Jadrana. Pa Rijeka, pa Opatija, pa Priština... tužno je, sinko, da smo bili tako blizu a opet tako daleko. Srpska sudbina: dobitnici u miru, gubitnici u ratu u kojem nismo uèestvovali.

TADIÆ (gledajuæi na sat): Nije da žurim, nego imam neke sastanke sa ovim evropskim budalama oko viznog režima...

ÆOSIÆ (umno): Vizni režim je precenjen.

TADIÆ (hitro): Slažem se, nego da se èujemo za sat, važi?

ÆOSIÆ (radosno): Nego šta!


Treæi razgovor: 19,17h

ÆOSIÆ (veselo): Opet ja!

TADIÆ (neumorno): Èika Dobrice, svaka èast na tajmingu: baš sam u kancelariji, digao noge na sto, hvala Bogu da su svi otišli!

ÆOSIÆ (ozbiljno): Malopre sam se èuo s tvojim ocem i nešto mislimo, ne ljuti se, da je Kanada idealno mesto odakle treba da poènemo ofanzivu na Ameriku, sad kad je tamo onaj Pomama...

TADIÆ (ispravlja): Obama.

ÆOSIÆ (nezaustavljivo): Svejedno... Ljuba i ja mislimo da nam je u ovom trenutku napad sa severa Amerike neophodan; jeste Batakoviæ bio dobar ali je on više mediteranski tip, pre bi mu legao Pariz nego Otava, takav je èovek, shvataš; a za Kanadu nam treba neko ko je naviknut na sarajevsku zimu, neko ljut, oèelièen medijskom hladnoæom, racionalan, spreman da srpsku dijasporu stavi u stanje pripravnosti i prevede u SAO jedinice, neko ko odlièno zna engleski i barata diplomatijom kao barutom; neko ko izgleda kao muškarac a predstavlja se ženom; genetska mešavina Smilje Avramov i Sonje Liht; èudovište na toèkovima šiški...

TADIÆ (zateknut): Imamo li nekog takvog?

ÆOSIÆ (u speedu): Imamo! Ljiljana Smajloviæ-Ugrica!

TADIÆ (spušta noge sa stola): Èekajte malo, èika Gedžo. Ovih smo je dana smenili sa mesta glavne urednice „Politike“, ne znam koliko ima smisla...

ÆOSIÆ (uverljivo): Ima, ima! Ne samo da æeš, dragi moj Borise, pokazati svoju širokogrudost prema ljudima koji su iz drugih partija, veæ æeš sebi obezbediti mesto u aveniji velikana koji svoje protivnike pripitomljavaju tako što ih pretvaraju u svoje najžešæe prijatelje! Ljiljana, da ti kaže èika Gedža, nema nikakva èvrsta politièka uverenja, da budem precizniji - njena jedina uverenja su vezana za mesto abasadora u Kanadi.

TADIÆ (koprca se): Ali, ona me je u „Politici“ žestoko kritikovala, svašta radila protiv mene...

ÆOSIÆ (narodski): Politika je kurva, moj Borise. Naroèito „Politika“. Prvo, ništa nije ona organizovala, veæ su joj smestili, a drugo - u svemu tome nije imala nikakve veze.

TADIÆ (oèajnièki): Ali, ona je pisala tekstove protiv mene!

ÆOSIÆ (odmereno): Jeste, ali je bila drogirana. Imam podatke da ju je silovao Vojislav Koštunica i pod pretnjom ucene ostvario svoje politièke planove.

TADIÆ (oèajnièki nastavlja): Ali, ona je u „Politiku“ dovela Ðorða Vukadinoviæa i Antoniæa koji su godinu i više dana radili protiv mene, predsednika Demokatske stranke i predsednika Srbije.

ÆOSIÆ (ravnodušno): Silovali su i Antoniæa i Vukadinoviæa.

TADIÆ (duboko uzdahnuvši): Ne seri.

ÆOSIÆ (ledeno): Ne serem. Tata ti može potvrditi da su Vojislav Koštunica i Velimir Iliæ, uz pomoæ Mlaðana Dinkiæa silovali Antoniæa i Vukadinoviæa. Naroèito je seksualno zloèest bio Dinkiæ.

TADIÆ (prebledeo): Ali, Dinkiæ je sad uz mene.

ÆOSIÆ (praktièno): To više nije važno. Prošlost je samo skrama za skicu buduænosti. Skica nije slika: bol ne znaèi bolest.

TADIÆ (zbunjen): Pa, šta da radimo.

ÆOSIÆ (mirno): Ljilana Smajloviæ je ambasador u Kanadi, Dušan Batakoviæ u Francuskoj. Vidi gde æeš Milana St. Protiæa. Od pre neki dan prešao je kod nas. Mislim da Švajcarska nije loša: em imamo onog metiljavog Maršiæanina iz Koštunièine vojske, em je Švajcarska neutralna.

TADIÆ (konfuzan): Da pitam tatu?

ÆOSIÆ (hladnokrvno): Nema potrebe, ovo je poruka od mene i tate.

TADIÆ (pokušava da se sabere): Ali, šta æe reæi javnost?

ÆOSIÆ (lukavo): Javnost smo vi i ja, predsednièe. Nikad ne zaboravite: sve je prolazno, samo je Srbija veèna.

TADIÆ (ushiæeno): Aha.

ÆOSIÆ (nostalgièno): A baš si bio sladak dok sam te ljuljao na kolenima. Srce od deteta!

TADIÆ (u šoku): Hvala, èika Dobrice.

ÆOSIÆ (racionalno): Èujemo se, Boki! Ajde zdravo!

Izvor: http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=19421
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku
Tojo
Dusan Basta
Dusan Basta


Pridruio: 08 Apr 2008
Poruke: 2359

PorukaPoslao: Ned Nov 30, 2008 9:36 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Bermudski trougao
Bravo doktore!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku
Dr?
TS kolovodja
TS kolovodja


Pridruio: 07 Apr 2007
Poruke: 486

PorukaPoslao: Ned Nov 30, 2008 4:49 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Tojo ::
Bermudski trougao
Bravo doktore!

Uvek sam tu da otkrivam tajne spise i transkripte! Razz Wink
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku
Innuendo
Prepodobni
Prepodobni


Pridruio: 17 Jun 2006
Poruke: 3958
Lokacija: Ul. osnivaèa Politike

PorukaPoslao: Sre Jan 07, 2009 12:24 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Petar Lukoviæ je govno.
_________________
Uprava napolje!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku Poalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Rumenige
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridruio: 28 Jan 2007
Poruke: 3148

PorukaPoslao: Uto Jan 13, 2009 11:25 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Hah cudi me da drug Innu ostavlja ovakav komentar. Very Happy
_________________
Србија Србима!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku Poseti sajt autora
miloche
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridruio: 07 Apr 2007
Poruke: 963
Lokacija: trstenik

PorukaPoslao: Uto Jan 13, 2009 3:54 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

kolega, možda ne bi bilo loše da otvoriš temu pera lukoviæ, ako æeš veæ svaku ''njegovu'' da nam 'paste-uješ'. ovako ti svaka tema ima do 100 pregleda i stvara gužvu.

pa ko voli perodeliju neka èita do mile volje. a ovako se uvek prevarim i mislim nešto ozbiljno.
_________________
http://www.jeriningrad.org.rs
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Rumenige
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridruio: 28 Jan 2007
Poruke: 3148

PorukaPoslao: Uto Jan 13, 2009 4:36 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ja sam bio ubedjen da se daje duel Tito-Starcevic. Very Happy
_________________
Србија Србима!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Innuendo
Prepodobni
Prepodobni


Pridruio: 17 Jun 2006
Poruke: 3958
Lokacija: Ul. osnivaèa Politike

PorukaPoslao: Sre Jan 14, 2009 10:24 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Rumenige ::
Hah cudi me da drug Innu ostavlja ovakav komentar. Very Happy


Zašto?

miloche ::
kolega, možda ne bi bilo loše da otvoriš temu pera lukoviæ, ako æeš veæ svaku ''njegovu'' da nam 'paste-uješ'. ovako ti svaka tema ima do 100 pregleda i stvara gužvu.

pa ko voli psihodeliju neka èita do mile volje. a ovako se uvek prevarim i mislim nešto ozbiljno.


Ispravio.
_________________
Uprava napolje!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku Poalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Rumenige
Kandidat za predsednika TS
Kandidat za predsednika TS


Pridruio: 28 Jan 2007
Poruke: 3148

PorukaPoslao: et Jan 15, 2009 11:54 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Zato sto si, poput Lukovica, liberal u dusi. Wink
_________________
Србија Србима!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Innuendo
Prepodobni
Prepodobni


Pridruio: 17 Jun 2006
Poruke: 3958
Lokacija: Ul. osnivaèa Politike

PorukaPoslao: et Jan 22, 2009 11:11 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Pretpostavka je majka svih zayeba.
_________________
Uprava napolje!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku Poalji email Poseti sajt autora MSN Messenger
Prikai poruke iz poslednjih:   
Napii novu temu   Odgovori na poruku    Trstenik forum -> Politika Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoi na:  
Ne moete pisati nove teme u ovom forumu
Ne moete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne moete menjati vae poruke u ovom forumu
Ne moete brisati vae poruke u ovom forumu
Ne moete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group